Sanatorium Sjö gunnarsbo

image

 

 

 

 

 

 

Arkitekten Ivar Tengbom (1878-1968) är förknippad med flera offentliga byggnader i Stockholm, främst Högalidskyrkan och konserthuset, inspirerat av antikens tempel. 1924-36 var han chef för Kungliga Byggnadsstyrelsen, och han och hans generationskamrater satte sin prägel på många statliga byggnader. Tengbom växte upp i Falköping och gick i skola i Skara och ritade också många byggnader i Västergötland. Hans far var kapten vid Skaraborgs regemente och från 1889 syssloman vid Falköpings lasarett, en ganska vanlig militär bana. Ivar hade två syskon som dog i tuberkulos, själv klarade han sig med förlusten av en lunga. 1894-98 gick han på Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och sedan på Konstakademins byggnadsskola i Stockholm, reste på stipendium till Paris 1905 och blev vid hemkomsten kompanjon med Ernst Torulf i Göteborg, fast han bodde i Stockholm, där han hade egen arkitektbyrå från 1912. Bland hans tidiga verk är Borås rådhus, som byggdes 1907-09 i samarbete med Torulf.

På 1910-talet blev landstingen starkt engagerade i kampen mot tuberkulos i samband med att man övertog ansvaret för epidemisjukvård från kommunerna.1910-12 byggdes Västeråsens sanatorium i Borås efter Tengboms ritningar. 1912 ritade han ett sanatorium i Målsryd utanför Borås som aldrig byggdes, men samma ritningar användes för Sjö-Gunnarsbo sanatorium utanför Ulricehamn, byggt 1914-16.

Lungtuberkulos eller TBC behandlades förr på sanatorium. Hög ren frisk luft och näringsrik föda ansågs vara bra behandlingsmetoder.

Sjö-Gunnarsbo sanatorium Ulricehamn byggdes 1914 – 1916 och invigdes den 15/6 1916.

1921 ombyggdes vindsvåningarna till personalbostäder. Därefter tillkom flera tillbyggnader.
Idag står byggnaderna tomma och övergivna.
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Annonser
av jag.minskar.min.ångest.med.spännande.platser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s